Hvordan bygge et hus

Du har sikkert akkurat bestemt deg for å bygge hus. Enten du vil bygge drømmeboligen din eller du bare skal bygge for å selge og tjene penger, så er dette en grei sjekkliste å følge.

 

hvordan bygge husHvor skal dere bygge?

Enten du skal bygge for å bo eller bare bygge for å selge, er det uansett lurt å finne et nabolag eller et sted der du eller kjøperen vil trives. Finn ut avstand til jobb, by, butikk og offentlig transport osv. Er det sentralt?

Ligger tomten deres på et sted hvor kloakknettet er lett tilgjengelig? Jo lettere det er å koble seg på vannsystemet jo billigere blir det. Sett av god tid, for det kan ta et par måneder å få byggetillatelse.

 

Hvordan hus skal dere bygge?

Du forestiller deg kanskje et minimalistisk og moderne hus, eller et koselig herskapelig hus. Legg planen klar – hvor skal badet være i forhold til stua, og stua i forhold til kjøkkenet osv. Kartlegg noen skisser for hvordan det skal se ut.

Velger du et ferdig tegnet kataloghus, vil du få mest igjen får pengene hvis du bygger for å selge. Dette er et hus som er laget mange ganger og som produseres i henhold til byggefirmaets vanlige detaljer.

 

Hvem bygger huset ditt?

Du har kanskje lyst til å gjøre en del selv for å spare mest mulig penger. Men, det er ofte ikke så mye annet å gjøre enn å legge radon, tapetsering og maling. Du vil spare penger, men det hender du vil bruke ganske mye tid på dette, og tid er penger?

Det er ofte til syvende og sist mest lønnsomt å hyre inn en byggleder. Denne personen kan få byggeprosjektet til å gå smurt hele veien – ved å leie inn riktige håndverkere som bygglederen har tillit til.

 

Uavhengig kontroll: Hvem kvalitetssikrer hele byggeprosjektet?

Det er en del cowboyer der ute som ikke tetter og isolerer riktig. Det kan føre til mye energibruk og usunn inneklima. En 3-part som har sentral godkjenning bør gå inn i boligen å sjekke lufttetthet, våtrom og brannsikkerhet osv. Norsk Byggekontroll AS er en slik aktør.

De sørger for godt inneklima og lavt energiforbruk. Under en uavhengig kontroll sjekker man om det er noen mangler, feil eller avvik. Det som er fint med en slik kontrollør, er at byggeleder og håndverkerne er nødt til å gjøre en bra jobb fra starten av. På den måten vil du spare penger.